Mirjam Vipassana meditatie

                                       ' Meditatie is niets anders dan zijn met wat is........'

 

Wat is Vipassana?

Vipassana betekent letterlijk 'de dingen zien zoals ze werkelijk zijn', ook wel ‘ inzicht’. Het is één van de oudste meditatievormen die Boeddha de wereld in bracht en onderwees.

Door de alledaagse dingen met aandacht te doen, wordt alles intenser. Je komt in dieper contact met je bron, je essentie en tegelijkertijd met je omgeving en de dingen die je op dat moment 'doet'. Je bent onverdeeld.

Naropa heeft Vipassana meditatie nieuw leven ingeblazen. Hij heeft naast de, van oudsher nogal rigide vorm van Vipassana, het warme, het tantrische aspect toegevoegd. Het samensmelten in liefde met dat wat in jou leeft en met de natuurlijke ademhaling (zie ook www.vipassana.nl).

We leven zoveel vanuit ons hoofd, dat we de verbinding met ons lichaam zijn vergeten. Daardoor zijn we niet geaard, maar vertoeven we continue in een virtuele wereld van verleden en toekomst. Als we in ons lichaam zijn, geaard en helemaal in het hier en nu, maken we contact met de natuurlijke ademhaling. Gedachten en verschijnselen komen en gaan. Dat wat dit waarneemt is er vrij van. Dit is wat je kunt noemen 'de getuige' of ook wel bewustzijn. We worden intiemer met de ademhaling en vallen er tenslotte mee samen. De getuige lost op in de adem. De ademhaling is ons voertuig naar de stilte, de ruimte die we allemaal in essentie zijn.

Vipassana meditatie is heel eerlijk, het toont je je actualiteit. Denkpatronen, emoties, onrust en ook je kwaliteiten en talenten worden zichtbaar, wanneer je in stilte bent en jezelf niet laat afleiden door de allerdaagse dingen.

Het is een kunst om alle verschijnselen alleen maar waar te nemen en ze niet te (ver) oordelen. Je gaat ervaren wat er in jou leeft en ook dat de dingen komen en ook weer gaan. Het passeert.

Dat wat zich aandient (bv. een spanning of weerstand) hoeft dus niet ontkend of uitvergroot te worden met een verhaal. Het is de pure emotie die je aanschouwt, door je heen laat gaan. Je ontvangt het zonder afkeuren, zonder dat het weg moet, maar je nodigt het als het ware uit en je smelt er mee samen. Doordat je erbij blijft met bewustzijn, kan het soms snel (en voorgoed) oplossen. Zo gaan we ons lichaam weer 'bewonen', worden we weer geaard en ontstaat er ruimte en liefde.

Maar het belangrijkste van deze dag; je hoeft niets te bereiken en je hoeft niet je best te doen. Juist de ontspanning, open en ontvankelijk te zijn, is voldoende om op een dieper niveau jezelf te ontmoeten. Gewoon te 'zijn'.

Tussen de Vipassana meditaties door zijn er loopmeditaties, hier ligt de focus op het bewust, in aandacht lopen. Tijdens het eten zijn we één met het eten. In wezen zijn we de hele dag in aandacht, met onszelf en met alles om ons heen. Dat is eigenlijk de enige echte instructie. Dan ben je één in het moment.

Wat is het doel van het één worden met de handeling?

Wanneer je één bent met datgene dat je op dat moment doet, verdwijnt de denker, de persoon. Je bent niet meer verdeeld maar één. Tijdens het lopen ben je niet met andere dingen bezig, maar er wordt gelopen. Dat geeft rust en vrede in jezelf. Zoals het bewustzijn van een kind. Je hoeft nergens heen, alles is goed zoals het is en zoals het zich in jou aandient. 

Zo eenvoudig en stralend is onze ware natuur. 

Mindfulness vindt zijn oorsprong in de Vipassana meditatie, welke vaak therapeutisch wordt gebruikt. Vipassana meditatie gaat dieper en is bedoeld om je ware natuur te gaan ervaren.

Stiltedag:

De stiltedagen zijn geschikt voor mensen met en zonder ervaring.

We beginnen de dag om 10:00 uur met een instructie en een eerste meditatie. De duur van de meditaties wordt afgestemd op de ervaring binnen de groep en zal rond de 45 tot 60 minuten per meditatie zijn. Zorg ervoor dat je altijd lekker en ontspannen zit, maar wel met een rechte rug. Neem een stoeltje of kussentje mee, waar je lekker op kunt zitten. Er zijn zitstoelen en dekens aanwezig. 

Tussen de meditaties door is er ruimte voor loopmeditatie binnen of rondom de kapel en ook zullen we met elkaar de krachtige Gayatri mantra reciteren (je kunt hier meer over lezen op de site). Soms wordt er gebruik gemaakt van een dynamische meditatie, waarbij we ons lichaam op natuurlijke wijze laten bewegen op muziek, om hierna stil te vallen.   

We eindigen de dag om 17:00 uur.

Er is fruit en koffie en thee aanwezig, neem zelf je lunch mee.

(Zie de agenda voor de komende stiltedagen)